1998

In 1998 I was invited for three months to live and work in residence at The Headlands Center for The Arts (HCA). At this time I was building different kinds of structures to help make compost, and was interested in using the vegetable waste from the meals being prepared for the artists. Because HCA is located on federal parkland it was not possible to make a compost pile outside- this would introduce foreign organic elements into the protected environment of the park. So I decided to build a composter in my studio, which was on the second floor of an old army barracks building. Compost is a complex living ecosystem, and needs to be exposed to air circulation, bacteria and insects in order to digest and transform organic materials. The clear plastic structure was attached to an open window, allowing the ambient flora and fauna to visit the pile. This structure was closed to the interior of the building, which made it difficult to get more scraps inside. In order to do this I had to place a ladder against the building and pour buckets of material into my studio from the outside.

 

6 x 5 x 12 PVC tubing, shrink-wrap, compost.




click image to enlarge